• Kahvaltının Baştacı Süt...

    Gece uzun süren açlığın ardından güne zinde başlamamızı sağlayan kahvaltının en önemli besinlerinden birisidir süt..

    Fakat ne yazık ki, toplumumuzda süt tüketim alışkanlığı çok düşük düzeylerde. Türkiye Beslenme Sağlık Araştırması'nda, Türkiye genelinde hemen hemen her iki kişiden birinin (%44,6 oranında) süt tüketmediği saptanmış. Çocuklarda ise süt içimi, 6-12 yaş arasında 1 su bardağından bile az. Yaş ilerledikçe de tüketilen süt miktarı azalıyor.

    Peki, özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarımızın sağlığında çok önemli bir yeri olan sütün beslenmedeki önemi nedir?

    Süt; başta kalsiyum ve fosfor olmak üzere, protein, B2 vitamini gibi bazı B grubu vitaminler olmak üzere birçok besin öğesi için önemli bir kaynak. Sütün, sağlıklı kemik, diş ve kas gelişiminin yanı sıra, büyüme gelişme ve bağışıklık fonksiyonları üzerinde de olumlu etkileri var. 

    Çocuklarımızın beslenmesinde önemli bir yeri olan süt ve süt ürünlerinin çocuklar için günlük önerilen miktarı 3-4 porsiyondur. Bu miktarın 2 porsiyonunu da siz anneler süt olarak tercih edebilirsiniz. 

    Her gün süt tüketimi önerilmesine rağmen, zaman zaman çocuklarımıza süt içirmekte zorluklar yaşayabiliyoruz. Çocuğumuzun süt tüketimini sağlamak için sütü çeşitli besinlerle (şeker, bal gibi) tatlandırarak çocuklarımıza verebiliyoruz. Eğer çocuğunuz süt içmeyi reddediyorsa, beslenmesinde süt grubundan peynir, yoğurt gibi diğer besinlere yer vermeyi ihmal etmeyin. Vitamin ve minerallerle zenginleştirilmiş ürünlerin de çocuğunuza sütü sevdirmede yardımcı olabileceğini unutmayın.

    Bilmenizde Fayda Var!

    1 porsiyon (3 tatlı kaşığı) Nesquik Opti-Start eklenmiş süt, 1'er porsiyon bal (15 gr) ve şeker (20 gr) şeker eklenmiş sütlere kıyasla, çocuğunuzun protein, lif, D vitamini, demir ve çinko içeriği alımına daha fazla katkıda bulunmaktadır.



    Kaynaklar: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 27 Software v.2.2.3Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu, Marmara araştırma Merkezi besin öğeleri analizi